2020. május 10., vasárnap

Tárkonyos pityókaleves gazdagon, füstölt kolbásszal

A pityókaleves (krumplileves) minden formáját nagyon szeretem és bármikor meg tudnám enni. A tárkonyos pityókaleves pedig az a változata a pityókaleveseimnek, amit a legtöbbféle változatban készítek. Ez többnyire a pillanatnyi hangulatomtól függ, na meg azoktól az alapanyagoktól, amik épp a hűtőmben vagy a kamarámban találhatók. Így szokott készülni, füstölt hússal, füstölt kolbásszal, sonkalében hússal vagy hús nélkül, de néha csak úgy magára is hús-, kolbász- és sonkalé nélkül. Van, hogy a krumplin és fokhagymán kívül - amik meghatározói a tárkonyos pityókalevesnek - kerül bele hagyma és sárgarépa is, de olyan is van, hogy egyik sem. Alább egy olyan változat receptjét olvashatjátok, amiben a kolbász mellett van hagyma és sárgarépa is.
Hozzávalók 

A tárkonyos pityókaleveshez: 15-20 dkg füstölt kolbász, 4-5 burgonya, 1 kis fej hagyma, 2-3 cikk fokhagyma, 1 sárgarépa, só, 1 evőkanálnyi ecetes tárkony, kevés zsír, ecet és bors; illetve a habaráshoz: 1 kiskanál liszt, 1 dl tejföl.. 
Az apró galuskához: 1 tojás, 3-4 evőkanál liszt. 

Elkészítése 

A zöldségeket megpucoljuk, a hagymát és a burgonyát kockára, a sárgarépát karikára vágjuk. A kolbászt felkarikázzuk, majd kevés zsíron megpirítjuk, hozzáadjuk a hagymát és a sárgarépát, majd rövid ideig együtt pároljuk. Feltöltjük forró vízzel, sózzuk és felforraljuk. Ekkor beletesszük a felkockázott burgonyát és puhára főzzük. Közben a lisztből és a tojásból nokedlitésztát készítünk, majd a fövő levesbe szaggatjuk. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a finomra aprított tárkonyt, és tovább forraljuk a levest. Közben a kiskanál lisztből a tejföllel habarást készítünk, majd sűrítjük vele a levest. Tálaláskor ecetet és borsot teszünk az asztalra.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése