2020. május 13., szerda

Kolbászos hagymamártalék puliszkával - vendégposzt

A hagymamártalékot tulajdonképpen a szegénység és nincstelenség hozta létre, hiszen akkor is enni kellett, amikor szűken volt a hús. Bizony, hiszen a Szász Veronika hagymamártaléka már egy gazdagabb változata az ételnek, hiszen van benne kevés kolbász is, de ez az étel legtöbbször kolbász vagy bármilyen más húsféleség nélkül készült. Az egyszerű gazdálkodó emberek kamaráiban ugyanis kukoricaliszt többnyire volt, hagyma is akadt a pincében, a tejföl nem volt probléma, mert egy-két tehénke is volt az istállóban. Ehhez még csak egy kis zsiradék kellett és máris össze lehetett ütni egy jó meleg vacsorát vagy éppenséggel villásreggelit. 

Hozzávalók  

A hagymamártalékhoz: 5 fej vöröshagyma (székelyeknek fehér), 1 evőkanál zsír vagy 2-3 evőkanál olaj, só, bors, 1 babérlevél, arasznyi füstölt kolbász, 2 dl tejföl, 1 evőkanál liszt, ecet.
A puliszkához: 1 l víz, 20-25 dkg kukoricadara, 1 kiskanál só.

Elkészítése

A hagymát megpucoljuk és félfőre azaz laskára vágjuk, majd a zsiradékon üvegesre dinszteljük. Közben sózzuk, borsozzuk, és hozzáadjuk a babérlevelet, és addig pároljuk, amíg a hagyma kezd szétfőni. Ezalatt a kolbászt felkarikázzuk, és ezt is a párolódó hagymához adjuk, majd addig kavargatjuk, amíg a kolbász is megkészül. Ekkor a lisztet elkavarjuk a tejföllel, a hagymához adjuk és kiforraljuk, közben ízesíthetjük kevés ecettel.
Amíg a hagyma készül egy másik edényben odatesszük főni a vizet a sóval, ha felforrt, lassan csurgatva és folytonosan kavargatva hozzáadjuk a kukoricadarát. Addig főzzük – továbbra is kavargatva – amíg a kukoricapép elválik az edény falától.
Tálaláskor tányérra tesszük a puliszkát és mellé halmozzuk a kolbászos hagymamártalékot.

Hasznos tudnivaló!

• A hagymamártalék akkor finom, ha teljesen szétfő a hagyma. Ezért, ha kezdene pirulni ahelyett, hogy szétfőne, töltsünk alá kevés vizet többször is, míg pépesedni, krémesedni kezd!
• A hagymamártalékot lehet enni, friss, puha kenyérrel is, de nem érdemes, puliszkával az igazi!

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése