2020. május 7., csütörtök

Karalábé-krémleves rizses húsgombóccal

Amikor ezt a levest főztem álmomban sem gondoltam, hogy nemsokára két hónapnyi bezártságra leszek kárhoztatva. Igazából azt sem tudom, mire gondoltam, de erre nem, az biztos. Ezt a levest készítettem ugyanis a kis főzőműsorom utolsó előtti forgatásán, s bár akkor már meglehetősen vészjósló hírek terjengtek a világméretű járványról, valamiképp reménykedtünk benne, hátha minket elkerül. Lényegében, részben igazunk lett, hiszen mi kis városkánkban még mindig nem jegyeztek egyetlen koronavírusos fertőzést sem, de attól a kijárásra való korlátozások ránk is ugyanúgy érvényesek, mint azokban a településekben, ahol van ilyen beteg. Na, de ettől függetlenül ez egy egyszerű és finom leves, aránylag kevés hozzávalóból és pompásan beleillik a túlélőkaja-sorozatomba. 
Hozzávalók 

A karalábé-krémleveshez: 2 zsenge karalábé, 1 kis fej hagyma, 1 kiskanál élemiszer-keményítő, só, 1 dl joghurt, petrezselyemzöld. 
A húsgombóchoz: 30 dkg darált húst, 1-2 evőkanál rizs, só, bors, 1 tojás, 1 evőkanál zsemlemorzsa, petrezselyemzöld. 

Elkészítése 

A karalábét és a hagymát megpucoljuk, feldaraboljuk és bő vízben főni tesszük. Amikor felforrt, sózzuk és lassú tűzön főzzük, amíg puhára fő. Míg a karalábé fő a darált húst egy keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a rizst, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk finomra vágott petrezselyemzölddel, beleütjük a tojást, és összegyúrjuk. Végül annyi zsemlemorzsát adunk hozzá, hogy könnyen formázható masszát nyerjünk és diónyi gombócokat formálunk belőle. Ha a karalábé megfőtt, a levét leszűrjük egy edénybe, a zöldségekhez hozzáadjuk a joghurtot meg az élelmiszer-keményítőt és botmixerrel pépesre kavarjuk. Közben kisebb adagokban visszatöltjük a főzőlevét is, míg szép selymes krémlevest kapunk, majd újra felforraljuk – ha szükséges még sózzuk –, beletesszük a gombócokat, és kb. 10-15 perc alatt készre főzzük. Tálaláskor a levest megszórjuk finomra aprított petrezselyemzölddel. 

Hasznos tanács! 

• A leveshez joghurt helyett használhatunk tejszínt, tejfölt, de végső esetben akár tejet is. 
• Petrezselyemzöld helyett használhatunk friss kaprot. 
• A rizses gombócot, jó, ha megnézzük, teljesen kifőtt-e, ezért kb. 10 perc fövés után vegyünk ki egyet, vágjuk ketté, és ha úgy tűnik, nem főtt át, akkor még néhány percig főzzük, ha meg átfőtt, akkor vegyük le a tűzről az edényt.

Jó étvágyat! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése